skip to Main Content
Horeca Personeel: Waar Tover Ik Ze Vandaan?

Horeca personeel: Waar tover ik ze vandaan?

Horeca personeel vinden en behouden. Hoe doe ik dat?

Ik ben afgestudeerd!

Weer een studente die is afgestudeerd en opzegt. Ze gaat ‘eindelijk doen waar ze voor heeft gestudeerd.’ Zoals elk student dat zegt die bij je heeft gewerkt. Wat nu? Het lijkt net alsof je om de paar maanden op zoek mag gaan naar nieuw personeel. Hoe kan dit?

Horecaondernemers staan onder druk.

Vele horecaondernemers staan constant onder druk om nieuwe personeelsleden binnen te halen. Van afwasser tot bedienend personeel, personeelsverloop in de horeca is behoorlijk hoog. Hoe kan dit? Vele horeca ondernemers zijn al blij als ze iemand kunnen aannemen, laat staan dat ze naar de lange termijn kijken als het gaat om personeel.

Tips en adviezen om te werven en te behouden!

Hoe werf je horecapersoneel en hoe behoud je ze? In dit artikel geef ik tips en adviezen om ze te vinden én om ze te behouden.

 • Je bedrijf.
  Zorg dat je een bedrijf hebt waar mensen graag voor willen werken. Goede sfeer, prima arbeidsvoorwaarden, sporten op de kosten van zaak, leuke personeelsuitjes, ontwikkel- en trainingsprogramma’s of doorgroeimogelijkheden. Dit zijn allemaal factoren die er voor zorgen dat goed personeel langer voor je blijven werken.
 • Vacature & sollicitant.
  Denk goed na over je vacature en zorg ervoor dat je de binnenkomende CV’s goed bekijkt en eventuele bottlenecks van te voren al ziet. Krijg je een CV van een student(e) binnen? Studeert diegene binnen een half jaar af? Misschien toch maar geen gesprek als je een voltijd medewerker zoekt voor de langere termijn.
 • Ervaring.
  Uitgebreide CV of niet. Het is altijd verstandig om na te trekken hoe de sollicitant(e) het heeft gedaan bij eerdere werkgevers. Bespreek dit openlijk met de sollicitant(e) en geef aan dat dit een onderdeel van de procedure is. Als de sollicitant hier moeilijk over doet, moeten er al alarmbellen gaan rinkelen..
 • Eerste dag.
  Ja! Sollicitant is in the pocket! Je denkt:‘Nou, dit komt goed.’
  Nee, nu begint het pas echt! Nu gaat je nieuwe medewerk(st)er je bedrijf echt leren kennen. En andersom ook! Door goed in te werken, zal de samenwerking soepel verlopen. Het gebeurt vaak genoeg dat nieuwe medewerkers maar in het diepe gegooid worden.
 • Feedback
  Vergeet niet de functionerings- en beoordelingsgesprekken te voeren! Altijd belangrijk om in gesprek te blijven met je medewerkers! Door in gesprek met je medewerkers te blijven kun je meerdere problemen voor zijn. Van frustraties over de routing van de koffiemachine tot aan een medewerker die niet lekker in zijn of haar vel zit.

Vol blijdschap naar huis.

Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. Hoe fijn is het als je personeel vol blijdschap van werk naar huis gaat en dat ze andere mensen vertellen hoe blij ze zijn met hun werkgever?
Wees bewust wat je bedrijf nodig heeft en wie je binnen haalt. Een impact die je kan beïnvloeden door proactief te zijn. Met een solide basis en vertrouwen.

Hoe zorg jij ervoor dat je horeca talent binnen haalt en binnen houdt?

 

 

Back To Top