skip to Main Content
Voor Het Eerst Een Horecazaak. Een Concept Verzinnen.

Voor het eerst een horecazaak. Een concept verzinnen.

Een horeca concept, hoe verzin ik dat?

 

De intentie is er! Je wilt graag een eigen horecazaak. Maar hoe begin je? Waar begin je? Het is een oerwoud aan regels en mogelijkheden. Van horecavergunning tot aan de verschillende flessen bier die je kan schenken. Laten we het dan nog niet over personeel en marketing hebben. Maar alles heeft een begin nodig!

In dit artikel beginnen we met: Wat voor een zaak gaat het worden?

Wat wilt men?

Ga allereerst bij jezelf ter rade: ‘Wat zou ik als gast leuk vinden? Waar zou ik naar toe gaan? Zodra je deze vragen heb kunnen beantwoorden, ga je kijken wat de mensen willen. Het gebeurt vaak genoeg dat ondernemers een idee uitwerken en dan maar hopen dat de gasten dan binnenstormen. Dus stel jezelf de volgende vragen: Vinden de mensen het leuk? Heeft de omgeving hier behoefte aan? En past het bij deze tijd?

Denk anders.

Om de zoveel tijd zie je ineens iets nieuws voorbij komen in de Hollandse hospitality sector. Bijvoorbeeld een all-you-can-eat, de foodtrucks en iets recentelijker de foodhal. Uiteraard is het belangrijk dat de kwaliteit van eten en drinken optimaal is, maar de beleving is steeds belangrijker! Ook hier denk je van uit de gast: Wat willen mijn gasten en wat vinden ze bijzonder?

Ga naar het buitenland.

Inspiratie opdoen in het buitenland, dat is helemaal geen gek idee. Zo veel nieuwe concepten in Nederland kwamen uit het buitenland vandaan! De Nederlandse foodhal heeft z’n inspiratie bijvoorbeeld uit Spanje en de foodtrucks heeft zijn oorsprong in de VS. Laat je inspireren en kijk met een kritisch oog of je publiek en omgeving hier rijp voor is.

 

 Zet je idee op papier.

Zodra je een concept in je hoofd hebt, is het belangrijk deze op papier te zetten. Je probeert zo gedetailleerd mogelijk je visie neer te pennen. Het is verstandig om hier goed de tijd voor te nemen. Dit gaat namelijk een onderdeel worden van je ondernemingsplan én je financieringsplan.

 

Wees kritisch en vraag feedback.

Overleg met vrienden en familie, een beetje onderzoek kan nooit kwaad. Zouden ze het concept leuk vinden? De meeste ondernemers denken dat ze het beste idee sinds de uitvinding van die wiel te pakken hebben. Dus is het belangrijk om er een kritische buitenstaander er naar te laten kijken. Dat kan door een collega uit het vak of een door de wol geverfde adviseur.

Een horecazaak starten is áltijd spannend en kan heel veel voldoening geven. Een concept bedenken is pas het begin.

Wat voor zaak heb jij en hoe ben jij hierbij gekomen? Ik hoor het graag!

 

Met vriendelijke groet,

Hendrik

 

 

 

 

Back To Top